11-2021.jpg

Piše: Hana Breko Kustura

Voditeljica projekta Cromuscodex70 Hana Breko Kustura boravila je od 22. do 26. kolovoza 2021. na istraživačkom boravku na otoku Rabu. Fokus je istraživanja bio na prelimiranoj konzultaciji i obradi do sada neobrađenih glazbenih kodeksa iz 15. stoljeća: psalitra, graduala i antifonarija franjevačkog reda koji su pisani goticom i notirani neumatskom koralnom notacijom na sistemu od četiri crvene crte.

Voditeljica je poglaviti fokus usmjerila na one napjeva koji razlikuju izvore iz Kampore u odnosu na standardni franjevački repertoar ostalih obalih dijelova hrvatskih zemalja.

 

 

 

 

10-2021.jpg

Piše: Hana Breko Kustura

Od 18. do 28. srpnja 2021. Hana Breko Kustura boravila je u Dubrovniku gdje je posjetila Muzej Samostana male braće ( s poglavitim osvrtom na izložene franačke i beneventanske glazbene neumatske fragmente) te Arhiv dominikanskog samostana u Dubrovniku gdje je konzultirala i proučavala rukopisne izvore dominikanskoga samostana koji datiraju iz 15. i 16. stoljeća.

Pročitaj više

09-2021.jpg

Piše: Hana Breko Kustura

U emisiji Putovi hrvatske glazbe 18. lipnja gostovala je suradnica projekta prof. dr.sc. Katarina Livljanić. Govorila je, između ostalog, i o svojemu specifičnom načinu rada u kojemu spaja izvorna muzikološka istraživanja i interpretativnu praksu, osvrnuvši se i na svoj projektni dio ostvaren u suradnji s HRZZ-a i HAZU-a, o temi kristijanizirane verzije života Bude i njegovim glazbenim interpolacijama.

Pročitaj više

07-2021.jpg

Voditeljica projekta boravila je u Zadru do 3. do 6. lipnja 2021., a cilj je bilo istraživanje dokumenata za prvi dio teksta o O najstarijim izvorima srednjovjekovne liturgijske glazbe katedrale sv. Stošije, za novu monografsku studiju o zadarskoj katedrali. Glazba u srednjovjekovnom Zadru je po mnogo čemu specifična i znakovita. Naime, Zadar je jedno od ključnih crkvenih lokaliteta Dalmacije u kojemu se beneventansko  pjevanje njegovalo duže nego li u centru talijanskoga juga. Zadar je mjesto u kojemu se sačuvao najstariji trag dvoglasnog crkvenog pjevanja na latinskom jeziku u formi misnog stavka. Autorica je boravkom započela ujedno i pripremu materijala za svoje predavanje Zadar i cantilena romana,  u okviru zadarskih Večeri u sv. Donatu, predviđeno za 12. srpnja 2021.

Više:

https://www.kuzd.hr/hr/events/?edate=2021-7-12