15-2021.jpg

Emisija Hrvatskog radija- Tragom glazbe posvećena završetku projekta Cromuscodex70 i međunarodnoj online konferenciji: Cromuscodex70 and its European context Europsko okruženje projekta CROMUSCODEX 70

Piše: Hana Breko Kustura

LINK:

https://radio.hrt.hr/slusaonica/tragom-glazbe

Iz emisije Hrvatskoga radija: TRAGOM GLAZBE:

Projekt Cromuscodex 70 predstavili smo prvi put u našoj emisiji prije četiri godine. To je znanstveni , interdisciplinarni projekt voditeljice Hane Breko Kustura i njezinih suradnika: Andreasa Hauga, Katarine Livljanić, fra Domagoja Volarevića, Marijane Horvat i Rozane Vojvoda. U protekle četiri godine trajanja u okviru Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a pod pokroviteljstvom i uz potporu Hrvatske zaklade za znanost, iznjedrio je niz novih muzikološki relevantnih rezultata i spoznaja koje su na engleskom jeziku svjetskoj javnosti predstavljene na završnoj konferenciji održanoj u virtualnom obliku u HAZU, u Zagrebu, 4. prosinca 2021. Nove perspektive stvorene su temeljem osobnog uvida istraživača u nastarije rukopisne pergamene glazbene kodekse hrvatskih prostora koji se danas nalaze u Hrvatskoj, ali i u inozemnim arhivima.

U emisiji se predstavljaju i glazbeni primjeri liturgijskih napjeva iz kodeksa hrvatskih regija u srednjemu vijeku u izvedbi ansambla Dialogos, Schola hungarica, te Zbora HRT-a. 

Autorica: Hana Breko Kustura Urednica: Gordana Krpan